Lukier plastyczny (fondant) to masa cukrowa przypominająca modelinę.
Jest idealny do powlekania tortów i tworzenia dowolnych jadalnych dekoracji (figurek, kwiatów itd.).
Niezastąpiony do tortów w stylu angielskim. Wspaniale się rozwałkowuje oraz równo wycina. Posiada świeży migdałowy zachach oraz intensywne, jednolite kolory.
Powierzchnia lukru obsycha równomiernie, co ułatwia jej dalsze dekorowanie (wewnątrz masa pozostaje miękka i delikatna).
Wskazówki:
Lukier po otwarciu należy wyrobić ręcznie. W przypadku gdy jest zbyt twardy, polecamy lekko zwilżyć dłonie wodą i dopiero przerobić masę. Czynność należy powtarzać do momentu uzyskania pożądanej plastyczności.
Natomiast gdy lukier jest zbyt miękki, można go zagnieść z przesianym cukrem pudrem lub mąką ziemniaczną.
W celu obłożenia ciasta, masę plastyczną należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
Pozostałą masę szczelnie zawinąć w folię aby zapobiec wyschnięciu. Lukier po szczelnym zapakowaniu można zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy.
Do powleczenia ciasta o średnicy 24 cm wystarcza około 500-750g lukru (w zależności od grubości na jaką go rozwałkujemy).
Lukier pakowany jest próżniowo, dzięki czemu długo zachowuje świeżość, zapach i swoje właściwości.
Dostępny w następujących wersjach kolorystycznych:
- biały naturalny (bez barwników)
- biały śnieżnobiały (z białym barwnikiem)
- ecru / kremowy
- cielisty
- herbaciany
- żółty cytrynowy
- żółty
- pomarańczowy
- łososiowy
- różowy pastelowy
- różowy
- różowy ciemny / lilaróż
- lawendowy
- wrzosowy
- fioletowy
- jagodowy fiolet
- czerwony
- bordowy
- karmelowy brąz
- czekoladowy brąz
- limonkowy zielony
- pistacjowy zielony
- zielony
- morski
- niebieski pastelowy
- niebieski
- niebieski ciemny / chabrowy
- granatowy
- szary
- czarny
UWAGA! Na tej aukcji:
Gramatura: 100g
Kolor: żółty
Skład: cukier, syrop glukozowy, mąka ziemniaczana, tłuszcze roślinne, woda, stabilizator cmc, aromat migdałowy, barwnik
Poniżej przedstawiamy przykłady wykorzystania naszego lukru przez jedną z naszych klientek ArtCake.pl: