Lukier plastyczny (masa cukrowa) o charakterystycznym lekko migdałowym zapachu idealny do barwienia barwnikami spożywczymi
Przeznaczony jest do powlekania tortów i ciast, dekorowania ciasteczek, pierników i muffinów. Nadaje się również do modelowania figurek i tworzenia jadalnych dekoracji.
Gęstością przypomina modelinę, jest elastyczny, dobrze się wałkuje i wycina. Powierzchnia lukru obsycha równomiernie, co ułatwia jej dalsze dekorowanie (wewnątrz masa pozostaje miękka i delikatna).
Sposób użycia:
Lukier po wyjęciu z folii należy wyrobić ręcznie. W przypadku gdy jest on zbyt twardy i kruchy, zalecamy lekko zwilżyć dłonie wodą i dopiero wtedy przerobić masę. Czynność tę należy powtarzać do momentu uzyskania pożądanej plastyczności. Gdy lukier jest zbyt miękki, można go zagnieść z przesianym cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną.
W celu obłożenia ciasta, masę cukrową należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Do powleczenia tortu o średnicy 24 cm wystarcza około 500 - 750 g lukru (w zależności od grubości na jaką go rozwałkujemy).
Zasady przechowywania:
Jeżeli użyto tylko część produktu, pozostałość należy szczelnie owinąć folią spożywczą aby zapobiec jego wyschnięciu. Tak zapakowany lukier można zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy.
Producent: HOKUS
UWAGA! Na tej aukcji:
Gramatura: 5000 g
Kolor: biały (bez barwnika)
Poniżej przedstawiamy przykłady wykorzystania naszego lukru przez jedną z naszych klientek ArtCake.pl: