Sen Szalonego Cukiernika
HALLOWEEN - czyli straszymy na wesoło :)

Tort Helloween

Tort Helloween

Do wykonania tortu użyto następująych produktów:

- lukier plastyczny pistacjowy 2 op. po 250 g.

- lukier plastyczny zielony 1 op. 250 g.

- lukier plastyczny pomarańczowy 1 op. 250 g.

- wykrawaczka do literek

- wykrawaczka dynia Halloween

- przybory do modelowania 6 szt. lub 8 szt.

- podkład tortowy złoty 32 cm

Do rozwałkowania tortu na grubość 3mm korzystaliśmy z wałka do lukru, który pozwala na precyzyjne rozwałkowanie masy. Następnie wygładzaliśmy tort packą do wygładzania. Można użyć półokrągłej lub prostokątnej. Zamiast ozdoby w kształcie sznura, możemy wykonać otok w postaci sznura pereł przy pomocy foremki Pearls. Listki wykonane zostały przy pomocy zwykłej wykrawaczki. Tak samo dynia. Żyłki na listkach wykonane zostały przy pomocy nożyków dekoratorskich. Podobnie dynia 3D. Z lukru wykonaliśmy kulkę, którą następnie nieco spłaszczyliśmy od góry, a dookoła przy pomocy przybrów do modelowania wykonaliśmy charakterystyczne wgłębienia. Literki zostały zrobione przy pomocy wykrawaczki do literek. W naszej ofercie są również inne rodzaje literek: kursywa, ozdobne, małe oraz cyferki.

Porady technologa:
Lukier nadaje się do rozwałkowania po przerobieniu go w rękach. Aby nie przywierał do blatu możemy lekko podsypać cukrem pudrem. Do wałkowania lukru świetnie nadaje się stolnica silikonowa. Nie tylko dobrze się na niej rozwałkowuje masa, ale również pomocna jest podziałka naniesiona wprost na matę.

Przed wykonaniem ozdoby w formie sznura, radzimy delikatnie podsypać foremkę mąką ziemniaczaną lub natłuścić.

Cała kompozycja została lekko przyklejona przy pomocy kleju spożywczego. Pamiętajmy, aby do przyklejenia ozdób na bok tortu klej rozrobić nieco gęściejszy. Łatwiej będzie przykleić ozdobę.